Vinkje
VCA en ISO erkenningen & certificaten
Vinkje
Meer dan 35 jaar ervaring

Halvemaanstraat Zutphen: uitdagingen in ondergrond en historie

Verhoeve Project Participatie initieerde deze ontwikkeling samen met Esprit uit Holten. Vanaf de initiatiefase was duidelijk dat er meerdere uitdagingen in de bodem van het binnenstedelijke terrein aanwezig waren!
Omdat het project werd voorzien van een parkeerkelder werd duidelijk dat op deze locatie niet alleen bodemverontreiniging aanwezig was, maar ook een archeologische ontdekking. Het nieuwbouwproject “Halvemaanstraat” is een voorbeeld van een verontreinigde locatie die de potentie in zich had voor wonen in de binnenstedelijke omgeving. Een grote open ruimte werd door dit project opgevuld door de fraaie hedendaagse architectuur.

Tijdens  ontgravingswerkzaamheden is een grote waterput ontdekt met een diepte van 5,5 meter m-mv. De waterput had een schacht van ruim 1 meter in diameter met een diepte van 3 meter. Deze schacht blijkt op een koepel te staan met een diameter van ca. 2 meter die in het grondwater stond. Op enkele meters afstand van de eerst aangetroffen waterput is een tweede waterput aangetroffen welke iets kleiner was. De putten waren onderling verbonden door middel van een lodenbuis. Middels de lodenbuis werd het water van de ene put naar de andere put gepompt.
De putten lagen in de achtertuin van de voormalige Herberg De Halve Maan. De Herberg is in 17e eeuw opgericht en is de naamgever van de Halvemaanstraat die in de middeleeuwen Koolsteeg heette.

Op het achtererf van de Herberg de Halve Maan stond in het verleden een branderij. In de 17e eeuw komt de industrie voor het produceren van alcohol in rap tempo op. Overal in het land worden branderijen gesticht, waarbij al snel regels worden opgesteld door de stadsbesturen om de branderijen te verbannen naar de randen van de steden om zo het brandgevaar en de stankoverlast tegen te gaan. Een branderij leverde immers geen eindproduct, maar produceerde alcohol voor stokerijen en distilleerderijen. Het water dat nodig was voor de productie werd opgepompt uit de aanwezige waterputten. De Zutphense brandrij is eind 18e eeuw gesloten.

Hegeman Bouwgroep heeft zorggedragen voor de realisatie van een prachtig woningbouwproject. Het nieuwbouwproject bestond uit 15 luxe appartementen en 10 grond gebonden woningen met verborgen binnentuinen met elk een eigen parkeerplaats in de gerealiseerde parkeerkelder.

Bij de start van de bouw van het nieuwbouwproject de Halvemaanstraat in Zutphen is een tijdcapsule geplaatst, waarin alle dromen, wensen en andere verhalen van de nieuwe bewoners zitten.

Meer informatie: https://erfgoedcentrumzutphen.nl/

Advies nodig?
Vraag een vrijblijvend
Adviesgesprek aan!

Art Lobs & Gertjan de Vogel

Adviesgesprek

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met Art Lobs of Gertjan de Vogel.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form